A projektor

blog:
szo, 2 jan 2010 14:00:00 +0100

A projektor

A tantermi szemléltetés fő eszköze évszázadokon keresztül a fekete-tábla/fehér-kréta páros volt - nem számítva a zöld-tábla/szines-kréta páros néhány éves próbálkozását.
A fehér-tábla és az álló-, vagy mozgókép vetítőgép hosszú időn át nem tudott igazán teret nyerni a tantermekben, mert az oktatáshoz szükséges diafilmek és - különösen - a mozifilmek előállítása drága és nehézkes volt, a vetítéshez pedig elsötétítés kellett.
A nagy fényerejű írásvetítők alkalmazásával kezdődött meg a "kréta-kor" hanyatlása. Ez a folyamat a számítógéppel és a tintasugaras nyomtatókkal készített fóliák megjelenésével felgyorsult, és a tantermi szemléltetés egyre inkább az e-tanítás multimédiás lehetőségein alapult.
Először a tantermek falain és asztalain megjelentek a televíziós készülékek, amelyek a számítógéppel, vagy videotechnikával készített szemléltető anyagokat "vetítették" a tanulók elé.
A végső csapást a fekete-táblára a nagy fényerejű és elfogadható árú projektorok és az előre elkészített tananyag-konzervek helyszíni testreszabását biztosító, interaktív, érintő-képernyős "vetítővásznak", az úgynevezett "okos-táblák" (Smart Board) mérték.
Már megjelentek az első mobil projektorok is:

  • Az iPhone dokkoló-projektora
  • A Texas Instrument mobiltelefonba épített projektora
  • Az Aiptek mobil projektora
  • Az MIT ruha-projektora
  • Powered by Drupal - Design by artinet