Az e-tanítás

blog:
sze, 30 dec 2009 19:00:00 +0100


Az e-tanítás

Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek az e-tantermek – a tanulásszervező - Learning Management System - rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok. A diákok fogadására készek a legmodernebb e-iskolapadok Nézd meg a videót!– a számítógépek.

A tanárok rendelkezésére állnak az e-táblák és a színes e-kréták – a szemléltetés minden elképzelhető és elképzelhetetlen formáját biztosító multimédiás Nézd meg a videót! technikai eszközök és prezentációs szoftverek.

Most már csak az a kérdés, hogy ebben a kiválóan felszerelt épületben:

 • Kinek e-tanítsunk?
 • Mit e-tanítsunk?
 • Ki e-tanítson?
 • Hogyan e-tanítsunk?
 • Ezekre a kérdésekre keresünk választ.

  Kinek e-tanítsunk?

  A kinek e-tanítsunk kérdésre egyszerű választ adhatunk: előbb-utóbb mindenkinek, aki szervezett keretek között tanul. Az első oktatási segédeszköz, az emberi beszéd, „feltalálása” után a tanítás általános formájává vált, évezredekre – aki tanulni akart, annak először a beszédet kellett megismernie. Az írás, majd a nyomtatás feltalálása jelentősen megnövelte az emberiség által felhalmozott tudás továbbadásának hatékonyságát – a tanulás feltétele, évszázadok óta, az írni-olvasni tudás.

  A kép-, mozgókép- és hangrögzítés - a multimédia - eszközeinek alkalmazása az oktatásban és tanulásban a digitális adatrögzítés, -továbbítás és –megjelenítés, a számítógépek, és a helyi, illetve világméretű számítógép-hálózatok - az Intranet és az Internet - elterjedésével vált hatékonnyá. Az e-tanulás feltétele a „digitális írni-olvasni tudás” lett. Ennek a feltételnek ma még nem mindenki felel meg – őket csak a hagyományos módon taníthatjuk. Az óvodában a „kakaóbiztos” számítógépek mellett felnövő nemzedék azonban már biztosan e-tanuló lesz. Vannak azonban már ma is olyan célcsoportok, amelyeknél a digitális olvasni-tudás – a számítógép és az Internet alkalmazói szintű ismerete – munkaköri kötelesség. A nagy vállalatok dolgozói, a közalkalmazottak, és a hadsereg hivatásos állománya számára az e-tanulás ideális megoldást nyújthat az élethosszig való tanulás követelményeinek teljesítésére.

  Mit e-tanítsunk?

  A mit e-tanítsunk kérdésre is hasonló választ adhatunk: előbb-utóbb mindent, amit szervezett keretek között kell elsajátítani.
  Az e-tanulás nemcsak a hagyományos elméleti képzés hatékonyságát növeli meg, de a legkülönbözőbb virtuális modellek, szimulátorokNézd meg a videót!és szerepjátékok a gyakorlati képzés költséghatékonyságát is jelentősen javíthatják.

  Ki e-tanítson?

  A ki e-tanítson kérdésére már sokkal nehezebb választ találni. A hagyományos iskolában a tanár az, aki a kijelölt, vagy kiválasztott tananyagot előadja, szemlélteti, a tanulóval korrepetál, majd az elsajátítást ellenőrzi, vagy számon kéri és értékeli. Egy konkrét ismerethalmaz – tantárgy, téma stb. – e-tanulással való elsajátításához készült multimédiás tananyagcsomag esetében felmerül a kérdés, hogy ki tanít?

  • A tanár, aki a tananyagot kiválasztotta és megfogalmazta?
  • A grafikus, aki elkészítette a megértést elősegítő, szemléltető bemutatókat?
  • Az informatikus, aki megírta a forgatókönyvet?
  • A narrátor, aki az előadásokat felolvasta?
  • A programozó, aki a tanuló által feldolgozható formában, digitális adathordozóra, vagy egy kijelölt hálózati címre rögzítette az eredményt?
  • A tutor, aki a tanulókkal a kapcsolatot tartja távoktatás esetén?

  A legegyszerűbb megoldásnak az tűnne, ha mindezeket a feladatokat egy személy végezné, azonban minden tanárt felkészíteni ennyi szakma kiváló ismeretére lehetetlen, és felesleges.
  (Például: a COEDU Távoktatási Kft. ajánlása szerint ilyen a tananyagkészítés folyamata.)Érdekes

  A hogyan e-tanítsunk

  A hogyan e-tanítsunk kérdésre annyiféle választ adhatunk, ahány oktatási forma, iskola, tantárgy és oktató, illetve üzleti tevékenység van.
  Kurzusunkon elsősorban az e-tanításnak éppen erre a kérdésére próbálunk meg válaszolni.

  Powered by Drupal - Design by artinet