Az e-teszt

blog:
szo, 2 jan 2010 10:00:00 +0100

Az e-Teszt

Az e-tanuláshoz ugyanúgy hozzátartozik az elsajátítás ellenőrzése, mint hagyományos tanuláshoz. Erre a célra szolgálnak az egyes tananyagrészek megismerése után végrehajtandó e-tesztek.
A kvíz-jellegű e-tesztek az enciklopédikus ismeretek ellenőrzésére alkalmasak.
A legegyszerűbb az Igaz-Hamis típusú e-teszt.

A leggyakrabban alkalmazott e-teszt a milliomos-játékhoz hasonló Négyből-Egy típusú.

A bonyolultabb lexikális ismeretek ellenőrzésére szolgálnak

 • a Négyből-Három ,
 • az Ötből-Három ,
 • illetve a Húzd a helyére típusú e-tesztek.
 • A felsőfokú oktatási intézményekben és az üzleti életben folyó tudásátadás során a bemutatott általánosan alkamazott e-tesztek csak korlátozottan alkalmasak az elsajátítás önellenörzésére, és különösen korlátozott mértékben fogadhatók el a felkészültség értékelésére. Ezeken a területeken összetettebb és egyedi e-tesztek alkalmazása kívánatos.


  Speciális e-tesztek

 • Példateszt a lexikális ismeretek ellenőrzésére
 • Példateszt a logikai ismeretek ellenőrzésére
 • Példateszt a vizuális ismeretek ellenőrzésére

  (Egy érdekes példa személyfelismerésre: egy érettségi találkozó "tesztje" )


  Az online e-teszt

  Az e-tanulás folyamatában az e-tesztek alkalmazhatók on-line módon is. Ennek feltétele, a tutori ellenőrzés biztosítása.

  A tutori ellenőrzés első feltétele, hogy a hallgatók a feladattal egyidejűleg ismerkedjenek meg, a második feltétel a válaszadási idő korlátozása, a harmadik pedig az egyidejű értékelhetőség biztosítása.

  Az első két feltétel a hallgatók egy tanteremben, illetve egy on-line hálózati munkacsoportban, saját számítógépes munkahelyükön való feladatmegoldásával biztosítható úgy, hogy a tutor egyidejűleg küldi ki a feladatot minden résztvevőnek, és korlátozza az e-teszt kitöltésére felhasználható időt (például a portálunkon alkalmazott online dokumentumszerkesztő alkalmazásával).

  A harmadik feltételt, az egyidejű értékelhetőséget speciális szoftver - például a SmartTech cég SynchronEyes programja - segítségével is biztosítanl lehet. Ez a szoftver valamennyi, az e-tesztet kitöltő hallgató képernyőjét a tutor monitorán egyidejűleg jeleníti meg.


  Az e-előteszt

  Az e-előteszt, vagy jelentkezési lap - az e-tanítás megkezdése előtt lehetővé teszi az e-tanulók e-tanulásra való alkalmasságának felmérését.

  Az e-utóteszt

  Egy e-kurzus befejezése után célszerű a résztvevők véleményének kikérése, hiszen a hallgatók értékelése sokat segíthet a tananyag továbbfejlesztésében. Ezt a véleménykérést, az objektivitás megőrzése érdekében, természetesen, anonim módon ajánlott megtenni, például egy kurzus után a résztvevők véleményét egy értékelő űrlap segítségével kérhetjük ki. Ennek kitöltése az e-tanulás rendszerében történik, az anonimitást pedig azzal biztosíthatjuk, hogy a kitöltött és kinyomtatott kérdőívet postai úton kérjük megküldeni.


  Tesztkészítés

  A professzionális LMS rendszerek különféle tesztek készítéséhez nyújtanak segítséget.
  A "Hot Potatoes" program is többféle teszt készítését támogatja (néhány példa).
  A "Quandary" program labirintus-tesztek készítését támogatja(néhány példa).

 • Powered by Drupal - Design by artinet