A sakk oktatásának hatása a képességfejlesztésre és a személyiségfejlesztésre

Tudományos konferencia a
 Magyar Tudomány Ünnepe keretében
2007. november 21.
10.00-17.00

Mottó:
A hazugság és a képmutatás a sakktáblán nem sokáig áll meg

Emanuel Lasker,
a sakkozás világbajnoka 1894-1921 között


A 2010. évi nemzetközi konferenciánk témája:
Stratégiák és a sakk


Batthány Lajos

ZRÍNYI MIKLÓS
NEMZETVÉDELMI EGYETEM
Budapest, X. Hungária krt. 9-11.
Díszterem

 

Zrínyi Miklós a sakkról:

Mégis más hasonlatosságot mondok: hasonló a vitézség a skakjátékhoz: szemesnek kell lenni az embernek és gondosnak, minden gyalogra, minden lovasra, minden bástyára és minden egyéb fára minduntalan szorgalmatos gondot kell viselni. De mégsem elég ez; valamint az maga fájára ember visel gondot, szintén ugy kell az ellenségére, és minden gyalognak s minden legalábbvaló fának igyekezetit penetrálni és általjárni kelletik, egyebiránt bizonyára egy rosz gyalog a királynak skakmattot fog adni, az az ugy megszorítja, hogy ki nem tud helyéből menni, hanem ott vesz. Illyen bizonyára a vitézség is, a hol nem elég tudnunk könnyü lovasoknak, fegyvereseknek, gyalogoknak, mindenféle külömb fegyverü és nemzetü vitézeknek módját, hivatalját, szükségét, erejét, tehetségét és pericu­lumját, hanem valamint ezeket mind tudni kell, ugy szintén az ellenségét is ismérnünk, és az ő hadának és mindenféle állapatjának minden részét, minden igyekezetit és tehetségét kell általlátnunk, ugy annyira, hogy mihant az ellenség táborábul megmozdul, legkissebbik dolog is imaginálnunk kell magunkban min­dent a kit cselekedhetik, a mit a ratio mutathat; és ha ártásunkra vagy hasznunkra lehet, mindjárt operálnunk a szükség szerint, és semmit el nem mulatnunk

 

Honlap
Elöadások
Előadók
Képek
Arcok
Publikációk a weben
Résztvevők
Térkép

 


Vélemények és sajtóvisszhangok a konferenciáról:

Magyar Országos Sakktájékoztató (2007/8. évfolyam. 4. szám)

SAKK ÉS TUDOMÁNY

Workshopnak indult, konferenciává terebélyesedett előadássorozat hangzott el a Magyar Tudomány Ünnepe keretében a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen november 21-én. A hadtudományok doktorai, dr. Kende György és dr. Seres György szervező munkáját dicséri, hogy hatvanheten – köztük tizenöt előadó fogadták el a meghívást A sakk oktatásának hatása a képességfejlesztésre és a személyiségfejlesztésre címet viselő tanácskozásra.

A hatvannégy mezős sportágban és a sakkoktatásban tevékenykedőkön kívül egyetemi oktatók és néhány más különböző területen munkálkodók adtak elő az egész napos rendezvényen. A húsz perc időkeretbe sűrített fejtegetések legszínvonalasabbjai közé tartozott Szilágyi Péter nemzetközi mester, újságíró ezen oldalakon közöltje. Magával ragadó volt dr. Mérő László pszichológus, egyetemi tanár előadása, sok új megállapítást tett közzé Dúró Zsuzsa, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusa sakkozó gyermekek között végzett tudományos felméréseire alapozva.

Rólunk szólt:

bulletÚj szerepkörben a sakk, Vasárnapi Hírek, 2007. novenber 18. 4. oldal.(alul)
bulletEsti beszélgetés - a tudományról, Kossuth Rádió, 2007. november 20. 22.25
bulletTudás média - Ilyen a sakk, Duna TV, 2007. november 27. 23:15
bulletA Magyar Tudomány Ünnepe - Tudományos Híradó
bulletSAKKK! Sakkmagazin Sport1 TV, 2007.11.28.17:15
bulletELŐSZÖR MAGYARORSZÁGON: Táguló sakk-világegyetem a katonai univerzitáson, Magyar Sakkvilág, 2007. december
bulletSAKK ÉS TUDOMÁNY. Magyar Országos Sakktájékoztató 2007/8. évfolyam. 4. szám.

Kállai Gábor nemzetközi nagymester:

Tisztelt Szervezők! Tisztelt Dr. Kende György! Tisztelt Dr. Seres György! Tisztelt Előadók!

Nagy tisztelettel és köszönettel szeretnék gratulálni a Sakk Workshophoz! A Workshop minden sakk-gondolkodónak lehetőséget adott arra, hogy bemutatkozzon. Ajándék, hogy megosztották velünk a munkájukat, gondolataikat. Különösképpen értékes, hogy megtapasztalhattuk, az élet számos, egymástól messzinek tűnő területén használják a sakkozást, mint eszközt.

Az előadásokban összegződő tudás rögzítése a Workshop egyik legjelentősebb nyeresége lesz. Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki türelmetlenül várja az előadások megjelenését a web-oldalon, és később nyomtatott formában is.

Sokunkban, akik a sakkozással dolgozunk, óhatatlanul felmerül a kérdés: Mit kezdjünk azzal a sok információval, tudással, amit a Workshopon kaptunk? Bizonyára mindenkinek más a válasza. Engem különösképpen a sakkozás változó társadalmi súlya és szerepe foglalkoztat, amihez szintén kaptam muníciót.

Feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy a rendezvény a Magyar Tudomány Ünnepe keretében, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, Dr. Deák János tábornok úr fővédnöksége mellett jött létre, a Sakkozás számára kivételesen méltó körülmények közöt
t!

A Workshop és a Sakkozás jövője egyaránt optimizmusra ad okot. Láthattuk, hallhattuk, hogy a Sakkozás az élet mind több területén jelenik meg, így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szerepét és a jelentőségét is csak egyre nehezebben tudjuk meghatározni. A Workshop jövőjével kapcsolatban szintén reménykedhetünk, hiszen biztos még sokan vannak külföldön és belföldön, akik meg szeretnék osztani velünk a tudásukat, véleményüket. Mi hallgatók örömmel állunk a folytatás elé!

Krizsán Gyuláné /Edith/ nemzetközi mester:

Tisztelt - Kedves dr. Kende György és dr. Seres György Urak

Szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy a konferencia hallgatója lehettem. Nagyon sok új gondolattal lettem gazdagabb, mely a sakk játék fontosságára vonatkozott az életünk több területén. Az én tapasztalataim is azt mutatják, hogy a "sakk" játék megismerése sok területen segíti az ember munkáját. Ezért próbálok több területen a "sakk" népszerűsítésén dolgozni. Nem könnyű. Vannak terveim, melyeket szeretnék megvalósítani. Nagyon megköszönném, ha a további a "sakkért" vagy "sakkal" kapcsolatos rendezvényükre meghívót kaphatnék. Örömmel hallottam jó kapcsolatukat az egyetemmel / Szeged/. Figyelmükbe ajánlom dr. Csákány Béla prof. urat, aki kiváló sakkozó és még kiválóbb matematikus. Könyvet is írt e kettő kapcsolatáról. Biztos készséggel segítene Önöknek bármiben, ami sakkal kapcsolatos. Én gyerekkoromban - 8 éves voltam - ő se sokkal több, amikor Gyulán már egy klubban játszottunk. Ezúton gratulálok a rendezvényhez és jó egészséget kívánok további sikeres munkájukhoz. Ha bármiben úgy gondolják, hogy segíthetek, kérem keressenek meg, készséggel, szívből segítek.

Dr. Noszkay Erzsébet:

Kedves Kollégák!

Szeretnék még egyszer a kitűnő szervezését és a remek témáért szívből gratulálni és őszinte szívvel köszönetet mondani! Nagyon régen nem voltam, ilyen pezsgő szellemiségű eszmecserén!

Szekeres Tibor:

Tisztelt Sakkbarátaim!

Nagyon köszönöm lányommal egyetemben, hogy ott lehettünk ezen a szakmailag rendkívül magas színvonalú és a téma iránt fogékony hallgatóság számára lebilincselően izgalmas konferencián.

Kívánok Mindkettőtöknek további lelkes, kitartó munkát, amelyet e nemes cél érdekében az egész sakktársadalom boldogulására végeztek.

Egy őszinte hívetek

Korpics Zsolt:

Nagyon hasznosnak és értékesnek tartom az előadássorozatot, komoly szellemi
tőke gyűlt össze.
Főtitkári szervezőmunkámmal kapcsolatban és az ifjúsági sakkoktatás
elkötelezett híveként is új impulzusokat kaptam, átfogó ismeretekre tettem
szert.
Bízom benne, hogy hagyományt teremt ez a kitűnő kezdeményezés.

Honlap | Elöadások | Előadók | Képek | Arcok | Publikációk a weben | Résztvevők | Térkép

 © Dr. SERES TechConsult 2007
Webhelyünkkel kapcsolatos kérdéseit és észrevételeit várjuk a következő címen: Webmester.
Utolsó módosítás: 2008.05.06.